Kuih Sagu

Bahan-Bahan 

2 cawan biji sagu (rendam dahulu selama 1 jam untuk kembangkan biji sagu)

1 1/2 cawan gula

3 sudu besar perisa sirap ros/ pewarna merah

2 cawan air

Kelapa parut ambil yang putihnya saja

Secubit garam

 

Cara Penyediaan

1. Sejat sagu yang direndam tadi. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air.

2. Masukkan gula dan perisa sirap ros menggunakan api yang perlahan kerana sagu mudah melekat pada periuk jika api besar. Kacau tanpa henti hingga ia menjadi pekat.

3. Kacau sehingga sagu kelihatan berkilat. Jika terlalu keras hingga sukar nak kacau, tambah air sedikit dan kacau lagi. Tutupkan api.

4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan. Potong mengikut citarasa. Gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul garam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: